Gepubliceerd op 07 November 2019 om 8.54 uur

Dit zijn de vier (of vijf) opties voor TEAN en Nieuwe Sloot

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tennisverenigingen TEAN en Nieuwe Sloot samenvoegen op één locatie (bij Nieuwe Sloot), Nieuwe Sloot verhuizen (zonder binnenaccommodatie), het indoorcentrum van Nieuwe Sloot slopen of een halvering van het aantal buitenbanen van Nieuwe Sloot (met behoud van de binnenaccommodatie). Dat zijn de vier opties die op tafel liggen voor de toekomst van de tennis- en racketsport in Alphen aan den Rijn en donderdagavond worden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Aankomende dinsdag kiest het college van burgemeester en wethouders één van deze varianten. Twee dagen later is het de beurt aan de Alphense gemeenteraad. In eerste instantie in een commissievergadering, een week later is de allesbeslissende gemeenteraadsvergadering. Al zou die nog een maand uitgesteld kunnen worden. Er is ook nog een vijfde mogelijkheid, namelijk dat een private partij de leningen en de ontwikkeling overneemt van de gemeente Alphen.

Variant 1: TEAN verhuist naar Nieuwe Sloot

Het aantal buitenbanen van Nieuwe Sloot (President Kennedylaan) breidt uit van veertien naar achttien. Alle banen worden negentig graden gedraaid. Er komen twee banen op het huidige terras van Nieuwe Sloot, één op de strook waar de noodlokalen van het Scala College tot voor kort stonden en één aan de noordkant van het tennispark. Dat zijn zeven buitenbanen minder dan de wens van beide verenigingen. Nieuwe Sloot krijgt naast buiten- ook binnen-padelbanen. De indoortennisbanen en de squashbanen blijven bestaan.

Langs de huidige parkeerplaatsen van Nieuwe Sloot komen woningen. TEAN verlaat zijn huidige locatie aan de Prins Bernhardlaan, op die plek kunnen 77 appartementen gebouwd worden. Naast de kritiek van de tennisclubs dat het aantal buitenbanen te weinig is voor twee verenigingen, plaatst de gemeente Alphen inmiddels vraagtekens of dit plan de liquiditeitsproblemen oplost. De beoogde activiteitensubsidie van de gemeente aan de tennisstichting blijkt niet 'staatssteunproof' te zijn.

Variant 2: Nieuwe Sloot verhuist, TEAN blijft

Tennisvereniging Nieuwe Sloot verhuist naar een nader te bepalen locatie in de plaats Alphen aan den Rijn en krijgt veertien buitenbanen. De binnenaccommodatie keert na de verhuizing niet terug. TEAN (elf buitenbanen) hoeft niet te verhuizen. Bij elkaar opgeteld krijgen TEAN en Nieuwe Sloot dan hun gewenste aantal van 25 buitenbanen. Op het gehele huidige Nieuwe Sloot-complex kunnen woningen gebouwd worden.

Variant 3: Binnenaccommodatie Nieuwe Sloot slopen

Nieuwe Sloot en TEAN hoeven allebei niet te verhuizen. Nieuwe Sloot behoudt tien buitenbanen, maar ziet de indooraccommodatie gesloopt worden. Wel krijgt Nieuwe Sloot een eigen clubgebouw. Rondom het Nieuwe Sloot-complex worden woningen gebouwd.

Variant 4: Halvering buitenbanen Nieuwe Sloot

Ook in deze variant hoeven Nieuwe Sloot en TEAN allebei niet te verhuizen. Het grootste verschil is dat de indooraccommodatie niet gesloopt hoeft te worden. Wat wel de consequentie is, is dat het aantal buitenbanen wordt teruggebracht van vijftien naar acht. Ook krijgt de vereniging Nieuwe Sloot geen eigen clubgebouw, dat blijft de brasserie van het bedrijf dat dezelfde naam draagt (indooraccommodatie). Rondom het Nieuwe Sloot-complex worden woningen gebouwd.

Variant 5: Private overname

Er is nog een vijfde variant, of variant 4B zoals de gemeente Alphen het noemt. De gemeentelijke garantie en de ontwikkeling worden overgenomen door een private partij. TEAN blijft dan op de huidige locatie en krijgt een directe relatie met de gemeente Alphen. Ook de tennisvereniging Nieuwe Sloot blijft zelfstandig, met een huurconstructie. Voor de binnenaccommodatie moet een exploitant worden gevonden. Met een stedenbouwkundige moet overeenstemming komen over de invulling.

Rand van faillissement, strop circa 4 miljoen euro

Eind september werd voorkomen dat de tenniscomplexen in Alphen failliet gingen doordat de gemeenteraad instemde met een financiële injectie van 129.000 euro. Zo kon de noodlijdende overkoepelende organisatie die de tennisaccommodaties beheert, SAT (Stichting Alphens Tennispark), aan de betalingsverplichtingen voldoen.

Als er voor het einde van dit kalenderjaar geen alternatief plan komt om de gemeente voor zo'n vier miljoen euro te compenseren, zal TEAN moeten wijken voor woningbouw en ondergebracht worden bij Nieuwe Sloot (variant 1). Dat bedrag heeft de gemeente aan onder meer bankgaranties afgegeven voor de SAT.

Prognose: variant 1 of 4

Het zal naar alle waarschijnlijkheid gaan tussen variant 1 (TEAN verhuist naar Nieuwe Sloot) en variant 4 (halvering buitenbanen Nieuwe Sloot met behoud van binnenaccommodatie). Variant 1 was het aanvankelijke voorstel van het gemeentebestuur, variant 4 is het meest kansrijke alternatief voor de korte en middellange termijn.

Lees ook: Tennisclubs hebben twee maanden voor alternatief verhuisplan

advertentie
 
advertentie