‘Hopen dat afstoten tennisbanen Nieuwe Sloot voldoende geld oplevert’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het afstoten van minimaal vier (van de veertien) buitenbanen op het tenniscomplex van Nieuwe Sloot ter behoeve van woningbouw en één van de vier indoorhallen transformeren van tennislocatie tot padelvoorziening. Dat lijkt op dit moment het meest kansrijke alternatieve plan om een - verafschuwde - verhuizing van TEAN naar Nieuwe Sloot te voorkomen. Over ongeveer een week moet duidelijk zijn of dat plan financieel dekkend is, waarna de politiek in november (of uiterlijk in december) de knoop moet doorhakken.

De gemeente Alphen wil tennisvereniging TEAN verhuizen naar de accommodatie van tennisvereniging Nieuwe Sloot. De overkoepelende organisatie die beide tennisparken beheert staat op het punt om failliet te gaan. De gemeente gaat dan voor circa 4 miljoen euro het schip in vanwege eerder afgegeven bankgaranties. Door TEAN naar Nieuwe Sloot te verhuizen komt er ruimte vrij om op de TEAN-locatie woningen te bouwen. Met dat geld kan de gemeente zijn bankgaranties financieren.

'Er zijn teveel buitenbanen bij Nieuwe Sloot. Minder banen betekent de huidige kosten reduceren. Door padel te faciliteren in een van de huidige tennishallen, worden nieuwe inkomstenbronnen gegenereerd', licht Godard Kloos namens de overkoepelende organisatie, Stichting Alphens Tennispark (SAT), het alternatieve plan toe. Kloos heeft goede hoop dat de financiële doorrekening positief uitvalt. 'Onze inschatting is dat het in de buurt van die 4 miljoen euro komt.'

Dit artikel gaat verder onder het radio-interview met Godard Kloos, voorzitter van SAT.

Nieuwe Sloot: wij hebben die buitenbanen nodig

De reacties bij de tennisverenigingen zijn wisselend. Met name Nieuwe Sloot is niet enthousiast. 'Het afstaan van buitenbanen zie ik niet als een potentiële oplossing omdat wij als vereniging die banen nodig hebben. Wij brengen voldoende contributiegeld binnen om die banen te kunnen onderhouden en vernieuwen', zegt Willy Spanjer, voorzitter van de tennisvereniging Nieuwe Sloot, niet te verwarren met de exploitant van het gelijknamige noodlijdende tenniscentrum. Maar Spanjer is wel realistisch. 'We kunnen van alles willen, maar er moeten centjes op tafel komen om alles te betalen. Het compacter maken van het Nieuwe Sloot-tenniscentrum kan op veel verschillende manieren, maar dan moeten we met alle partijen kijken naar wat de beste oplossing is.'

Het verhuizen van de tennisvereniging Nieuwe Sloot naar een nieuwe locatie in de plaats Alphen is volgens Spanjer een serieuze overweging. Dan kunnen op de huidige Nieuwe Sloot-locatie langs de President Kennedylaan in Alphen aan den Rijn woningen gebouwd worden. Met die opbrengsten kan én die 4 miljoen euro van de gemeente Alphen terugbetaald worden én kan een nieuw tennispark gefinancierd worden. 'Wij staan ervoor open om te verhuizen naar een locatie waar we echt een tennisvereniging kunnen zijn en niet gelieerd zijn aan een tenniscentrum met alle ongemakken van een brasserie die uitbesteed is.' De grootste belemmering is: waar verhuist Nieuwe Sloot naartoe? Want geschikte vrije locaties zijn op dit moment niet voor handen.

TEAN: meer woningen bij Nieuwe Sloot

De voorzitter van TEAN zou het logisch vinden als er woningen bij Nieuwe Sloot gebouwd worden om geld te genereren. 'Maar, wij denken dat er mogelijkheden zijn voor een grotere inperking van Nieuwe Sloot dan SAT op dit moment voorstelt. Met nog meer ruimte is voor woningbouw krijg je een beter financieel uitgangspunt', aldus Peter Chaudron. TEAN zou dan op de Prins Bernhardlaan kunnen blijven, al is de afwatering van de TEAN-tennisbanen en de lichtvoorziening dringend aan vervanging toe. TEAN oppert het idee om een ballonhal te plaatsen op de hun buitenbanen zodat het hele jaar getennist kan worden. Als TEAN twaalf maanden per jaar open is, kan TEAN ook een sociale en maatschappelijke (buurthuis)functie gaan vervullen.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met tennisverenigingvoorzitters Willy Spanjer (Nieuwe Sloot) en Peter Chaudron (TEAN).

Wethouder Kees van Velzen (CDA) wil nog geen voorschot nemen op het te nemen besluit. 'Het alternatieve plan van SAT wordt op dit moment doorgerekend. Uit de doorrekening komt straks of het voor ons als gemeente een interessant initiatief is.' Het verhuizen van Nieuwe Sloot naar een andere locatie of een ballonhal bij TEAN plaatsen in plaats van indoortennis bij Nieuwe Sloot ziet Van Velzen niet als reële oplossingen. 'Dat zijn allemaal lange termijn-oplossingen. We moeten de komende jaren zien door te komen. Dat er over tien jaar een andere ontwikkeling aan zit te komen, kan ik me voorstellen. Maar op korte termijn niet.'

Het college van burgemeester en wethouders wil meebewegen met de wensen van de tennisclubs, die absoluut niet op één locatie ondergebracht willen worden, zolang er een oplossing gevonden wordt voor die 4 miljoen euro. 'Ik hoor dat heel veel mensen moeite hebben met het samenvoegen van twee tennisverenigingen op één complex. Ik denk nog steeds dat het wel kan. Maar als dat een bezwaar is, moet er een alternatief zijn dat aantrekkelijk is. En dan hoop ik dat dit alternatieve plan van SAT aantrekkelijk genoeg is.'

Besluit gemeenteraad

Voor het einde van dit kalenderjaar moet een keuze gemaakt worden door in eerste instantie het college van burgemeester en wethouders (12 november) en daarna de gemeenteraad (21 november of 12 december). Wethouder Van Velzen wil niet in januari nogmaals ruim 100.000 euro betalen om een faillissement van SAT te voorkomen zonder dat er een oplossing is. Er is vooralsnog geen uitsproken meerderheid in de gemeenteraad om een ander idee een kans te geven: namelijk geen snelkookpan-beslissing te nemen, maar het jaar 2020 te gebruiken om de beste lange termijn-oplossing te bedenken. Het bedrag dat de gemeente in 2020 moet bijstorten wordt toegevoegd aan die 4 miljoen euro waar een oplossing voor gevonden moet worden.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Kees van Velzen (CDA) beluisteren.