Openbaar Ministerie eist 15 jaar cel tegen Rik B. voor doden Aldrik Frik

Dode Ondernemingsweg Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tegen de man die ervan verdacht wordt Aldrik Frik (54) vorig jaar zomer te hebben vermoord heeft het Openbaar Ministerie woensdag 15 jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie kaart aan dat er onvoldoende bewijs is voor moord met voorbedachten rade. Wel is er sprake van 'doodslag'.

In november velt de rechtbank het vonnis en moet dan beslissen of B. wel of niet schuldig is. De verdachte zit sinds medio september 2018 in voorarrest. Zijn advocaat bepleit vrijspraak: 'Mijn cliënt heeft hier niets mee te maken.'

Twaalf keer met bijl geslagen, daarna gewurgd

Frik en B. waren samen eigenaar van vertaalbureau DBF Communicatie. Op 3 augustus 2018 werd Frik dood aangetroffen in hun bedrijfspand aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn. Frik is twaalf keer met een bijl of machette geslagen en met een touw zijn gewurgd. Al kan het Nederlands Forensisch Instituut niet met 100 procent zekerheid stellen dat de gevonden bijl ook daadwerkelijk het moordwapen is.

Anderhalve maand na Friks overlijden werd zijn zakenpartner aangehouden op verdenking van moord. De 59-jarige B. uit Alphen aan den Rijn ontkent iedere betrokkenheid bij Friks dood, zo herhaalde hij woensdag tegen de rechter tijdens de zitting.

De officier van justitie stelt dat een financieel motief de aanleiding was voor het om het leven brengen van Frik. Het bedrijf verkeerde de laatste twee jaar in financieel zwaar weer. Frik stak de voorbije jaren eigen geld in DBF, B. niet. De dag voor Friks overlijden zou de verdachte op internet hebben gezocht naar mogelijkheden om snel aan veel geld te komen. B. zegt dat de rechtbank daar niks achter moet zoeken. Hij ontkent 5000 euro van Frik te hebben verduisterd, waar het Openbaar Ministerie hem van beschuldigd.

Bewijs tegen verdachte

Op het lichaam en de kleding van B. zijn bloedspatten van Frik aangetroffen. Volgens B. komt dat omdat hij van de meldkamer moest voelen aan Friks hals. Op de schoenen van B. zijn cafeïnesporen gevonden, het Openbaar Ministerie vermoedt de koffie van Frik die tijdens een worsteling op B.'s schoenen terecht is gekomen. Het touw waarmee Frik is gewurgd, zat in een vuilniszak. Op die zak zijn meer dan twintig sporen van B. aangetroffen. De bijl en een onkruidwieder, allebei met sporen van Frik erop, zijn in een naastgelegen sloot gevonden. Op geen van de moordwapens zijn sporen van B. aangetroffen, meent B.'s advocaat.

Een groot discussiepunt is het moment dat B. van huis is vertrokken en op kantoor arriveerde. De verdachte verklaart rond 08.10 uur met de auto weggereden te zijn en bij aankomst op kantoor, ruim vijf minuten later, Frik dood te hebben gevonden en 112 heeft gebeld. Terwijl op camerabeelden te zien is dat de auto van de verdachte om 07.10 uur van huis vertrok. Dat beeld wordt bevestigd door de technologie in de autosleutel en B.'s mobiele telefoon, en op een geluidsopname van een gesprek tussen B. met zijn vrouw in de auto begin september.

'Mijn cliënt ontkent dit, maar hij heeft geen andere verklaring dan dat het niet klopt', bepleitte zijn advocaat daarover. Wellicht stond de sleutel nog op wintertijdstand. 'Mijn cliënt is een bovengemiddeld intelligent persoon. Als hij echt zo'n sluwe vos in schaapskleding is, zoals de officier van justitie stelt, had hij niet gelogen over zaken waarvan hij wist dat het Openbaar Ministerie er later toch achter zou komen.'

Oproep nabestaanden aan verdachte

'Deze gruwelijkheid en dit verdriet laat zich in geen woorden uitdrukken. Wij kunnen dit gevoel alleen delen in tranen', sprak de weduwe van Frik tijdens de zitting in haar slachtofferverklaring. De echtgenote haalde hard uit naar B. 'De huiltelefoontjes na 3 augustus 2018, de speech op de uitvaart. (...) Wij ervaren dit als een trap na, geestelijke mishandeling.' De vrouw vraagt B. om eerlijk te zijn, naar de nabestaanden en naar zijn eigen familie. 'Je kinderen moeten nu altijd leven met de twijfel of je een moordenaar bent of niet.'

Ook de dochter van Frik sprak de aanwezigen in de zittingzaal toe. 'Er is nog geen dag geweest dat ik ben gaan slapen of wakker werd met buikpijn. Ik heb nachtmerries en huil meer dan ik ooit heb gehuild. Je blijft ons voorliegen.' De zoon van Frik stelt dat B. misbruik heeft gemaakt van zijn vaders goedheid. 'Hij heeft geld gestolen, dat begon met kerst en ging door tot na de dood van mijn vader.' Een familievriendin: 'Rik, vertel ons wat er is gebeurd in de laatste momenten van zijn leven.'