Man die Arlette ombracht krijgt tbs met dwangverpleging

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 31-jarige Carlos V. uit Venezuela is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor doodslag op de 52-jarige Arlette uit Alphen aan den Rijn. De rechtbank vindt bewezen dat V. de vrouw in haar eigen huis aan de Groenoord heeft gewurgd, omdat hij dat zelf meteen na zijn aanhouding heeft bekend. Of hij een vooropgezet plan had is volgens de rechtbank niet aan te tonen. Daarom wordt V. veroordeeld voor doodslag, en niet voor moord.

De man had Arlette ontmoet in Ecuador. Begin 2022 kwam hij naar Nederland. Volgens hem omdat ze een relatie hadden, maar volgens de kinderen van het slachtoffer wilde hun moeder hem alleen vooruit helpen in het leven; de relatie bestond alleen in zijn hoofd. Op 19 oktober vorig jaar verkeerde V. in een psychose en wurgde hij de Alphense. 'In de kamer waar ik als 12-jarige sliep', zei haar dochter daar twee weken geleden over tijdens de inhoudelijke behandeling voor de rechtbank.

Volgens de rechtbank staat vast dat de man tijdens zijn daad volledig ontoerekeningsvatbaar was. Ook is het gevaar op herhaling groot. Daarom moet hij meteen naar een tbs-kliniek. 'Er is sprake van een ernstig feit en de omstandigheden duiden erop dat het zomaar weer zou kunnen gebeuren, daarom achten wij een verpleging van langere duur aangewezen', zegt de rechtbank.

Opzet op de dood

De advocaat van V. betoogde twee weken geleden dat haar cliënt geen opzet had op de dood van Arlette omdat hij in een psychose verkeerde, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De manier waarop Arlette is gedood duidt wel op iets van een opzet, luidt het vonnis.

'De gevolgen van zo'n daad zijn altijd onomkeerbaar en u heeft de nabestaanden daarmee groot leed toegebracht', zegt de rechtbank. De man moet ook alle door de nabestaanden ingediende schadevergoedingen betalen. V. werd verder nog schuldig bevonden aan een aanval op één van de politiemensen die hem vorig jaar hebben verhoord.

Lees ook: Dochter van vermoorde vrouw: ‘Je hebt haar gewurgd in slaapkamer waar ik als kind sliep’