Maureen Koster niet naar Olympische Spelen, Leonie van Vliet wél

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Maureen Koster gaat niet naar de Olympische Spelen in Tokio (Japan). Een maand geleden staakte de 28-jarige atlete haar limietpoging op de 5000 meter tijdens de Next Generation Athletics in Nijmegen. En dat terwijl ze op het moment van uitstappen, zo'n drie rondes voor de finish, ruimschoots op kwalificatiekoers lag. In de weken daarna deed Koster geen nieuwe limietpoging.

'Ik had een mentale blokkade en ben toen uitgestapt', reageert Koster, nu de kwalificatiedeadline deze week is verstreken. 'Ik heb vervolgens een break genomen.' In 2016 debuteerde de Boskoopse op de Olympische Spelen. In het Braziliaanse Rio de Janeiro startte ze op de 1500 meter.

Wie wel naar Tokio gaat, is Leonie van Vliet. De 28-jarige Alphense is door de Atletiekunie opgenomen in de estafetteploeg voor de 4x100 meter. Samen met Dafne Schippers, Nadine Visser, Naomi Sedney, Marije van Hunenstijn en Jamile Samuel is Oranje outsider op eremetaal.

'Droom die uitkomt'

'Ik ben echt superblij', laat Leonie van Vliet in een eerste reactie weten aan Studio Alphen. 'Dit is een droom die uitkomt. Als je me dit een paar jaar geleden had gezegd, zou ik het niet geloven.'

De sprintster, die inmiddels in Groningen woont en werkt, zegt klaar te zijn voor haar olympisch debuut. 'Ik besef het nog niet helemaal, maar ik laat het allemaal op me afkomen. Mijn vorm is goed, dus dat moet wel goedkomen.'

Polsstokhoogspringster Femke Pluim van het Alphense AAV '36 heeft niet aan de limiet voldaan en gaat niet op voor haar tweede Olympische Spelen. De enige andere sporter uit Alphen aan den Rijn die (vooralsnog) net als Van Vliet naar de Spelen mag, is Arvin Slagter (3x3-basketbal).

Lees ook: Maureen Koster stapt uit limietrace terwijl ze op olympische koers ligt