Nieuwe hoop renovatie winkelhart Boskoop: VolkerWessels gaat zich bemoeien met impasse

BOSKOOP - Een nieuwe poging om de renovatie van het Boskoopse centrum van de grond te krijgen. Vastgoed- en bouwbedrijf VolkerWessels is aangesteld door de gemeente Alphen aan den Rijn als intermedium met projectontwikkelaar Leyten. VolkerWessels gaat proberen om de impasse te doorbreken.

Het doel is dat VolkerWessels samen met Leyten tot een nieuw plan voor het winkelhart komt. Leyten is eigenaar van Villa van Teylingen aan de Koninginneweg, de gemeente van alle andere gebouwen in het centrumgebied.

Uiterlijk voor 1 juli moet duidelijk zijn of VolkerWessels en Leyten tot een mogelijke samenwerking kunnen komen. Beide partijen krijgen dan tot het einde van het jaar de tijd om tot een nieuw renovatieplan te komen.

1400 vierkante meter

De plannen voor de vernieuwing van het winkelcentrum in Boskoop dateren van 2008. In 2013 sloot de gemeente een overeenkomst met Leyten om Centrum Zuid te herontwikkelen. Supermarkt Albert Heijn, die gevestigd zit in de passage, zou een cruciale rol spelen in de vernieuwbouw.

Het huidige 1250 vierkante meter grote pand vond de supermarkt te klein. De eigenaar wilde uitbreiden naar 1400 vierkante meter. Dat moest gebeuren in een nieuwbouwcomplex, een paar honderd meter verderop ter hoogte van de Boomgaard. In dat gebouw zou niet alleen Albert Heijn zich vestigen, het plan was om 850 vierkante meter winkelruimte te bouwen voor andere winkels. Daarboven hadden woningen moeten komen.

Maar nadat de supermarktketen zich in 2017 terugtrok, is het plan financieel onhaalbaar geworden. Leyten heeft de ontwikkeling stilgelegd terwijl de gemeente juist wel wil dat er een kleinschaligere renovatie komt. De bibliotheek die in het verlaten pand van Albert Heijn zou komen, heeft inmiddels een plek gekregen in het oude raadhuis.

Lees ook: Gemeente ontbindt contract Centrum-Zuid, renovatie winkelgebied terug naar af