Opnieuw extra subsidie voor Theater Castellum: ‘Dit moeten we slikken’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Al vanaf de opening in 2005 geldt het Alphense Theater Castellum als een financieel zorgenkind. Met als absoluut dieptepunt de kostenpost van maar liefst 3,6 miljoen euro om het gebouw brandveilig te maken. Nu, twee jaar later, is er opnieuw extra subsidiegeld nodig: wat het gemeentebestuur betreft, krijgt Castellum ruim twee ton als compensatie voor onverwachte tegenvallers.

Dat bedrag komt bovenop de bestaande subsidie van bijna twee miljoen euro die het geplaagde theater vorig jaar al ontving. Vooral tegenvallende bezoekersaantallen - door de nasleep van het coronavirus - en de gestegen energiekosten zorgen er volgens Castellum voor dat de inkomsten achterblijven.

Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders instemt met de aanvraag voor een aanvullende subsidie. 'De directie en de medewerkers van het theater werken er hard aan om alle kosten zo laag mogelijk te houden én het publiek en nieuwe huurders aan zich te binden', motiveert het gemeentebestuur.

'Geen flappentap'

Een overgrote meerderheid van de Alphense gemeenteraad staat achter die beslissing, zo blijkt uit een rondgang langs alle fractievoorzitters. De vier coalitiepartijen steunen unaniem het voorstel om Castellum ruim twee ton extra te schenken. 'Het is zuur geld, maar dit moeten we slikken', zegt André de Jeu namens de grootste partij, Nieuw Elan.

Elise de Veth (VVD) vindt dat er 'goede redenen' zijn waarom er meer geld naar het veelbesproken theater moet worden overgemaakt. 'De gemeente is geen flappentap. Maar we begrijpen wel dat dit bedrag erbij hoort, om de belangrijke rol die Castellum in de samenleving wil vervullen waar te maken', verklaart Jeroen van Gool (CDA). Maurits de Vries (D66): 'Het is jammer dat deze aanvraag nodig is, maar het bedrag is logisch uitlegbaar.'

Geld teruggestort

Ook de grootste oppositiepartij, GroenLinks, staat achter de subsidieaanvraag. 'Een theater kost geld. En deze verhoging vinden wij heel goed uitlegbaar', zegt José Huls. Net als Caroline Blom (ChristenUnie) wijst zij erop dat Castellum de afgelopen jaren in het geval van financiële meevallers ook geld terug heeft gestort. 'Als je het hele verhaal bekijkt, denk ik dat het bedrag wel meevalt', meldt Blom op haar beurt.

Ernst-Jan Straver (PvdA) geeft aan dat zijn fractie eveneens voorstander is van de financiële injectie. Desondanks vindt hij een valide vraag aan het college: 'Zitten we voor het komend jaar wél goed?' De zes overige oppositiepartijen hebben felle kritiek op het collegevoorstel. Zo is de SP van plan om raadsvragen te stellen. 'Dit is geen zakcentje dat we zomaar klakkeloos moeten overmaken', beklemtoont Iris van de Kolk.

'Bodemloze put'

RijnGouweLokaal en de SGP herhalen hun eerdere standpunt dat Castellum een 'bodemloze put' is. 'Ik neig ernaar om te zeggen: ik ben er klaar mee', reageert Ank de Groot (RijnGouweLokaal). 'Het moet een keer ophouden.' Hans van Kuijk (SGP): 'Verdere subsidies zullen wij niet steunen. Een theater mag natuurlijk geld kosten, maar we spreken wel over enorme bedragen, die ten koste gaan van andere voorzieningen in onze dorpskernen.'

'Hoe kan het zijn dat we steeds weer een bak geld in Castellum stoppen? Daar moeten we het over hebben', stelt Filine Verloop (Forum voor Democratie). 'Ik wil de garantie hebben dat het echt een eenmalig bedrag is. Anders zal ik zeker tegenstemmen', waarschuwt Nico de Jong (Lokaal Belang Alphen). Wil Verschuur (Beter Alphen) maakt het nog bonter: 'Twee ton? Daar ben ik het niet mee eens. Stop dan maar met Castellum.'

Muziek in de oren

Die kritische geluiden vinden hoogstwaarschijnlijk geen gehoor. Dat moet Castellum-directeur Marcel 't Sas als muziek in de oren klinken, maar hij waakt voor te veel optimisme. 'Niemand kan met zekerheid voorspellen wat de effecten van inflatie, een mogelijk tweede corona-golf en alle andere economisch onzekere ontwikkelingen gaan betekenen voor de belangstelling voor theater en film', schrijft hij in de subsidieaanvraag. Het klinkt bijna als een voorbode.

Lees ook: Zoektocht naar nieuwe exploitant voor Theater Castellum stopgezet