Protest gaat door ondanks gewijzigd parkeerbeleid: wethouder ontvangt zwartboek

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: Nel Schouten

ALPHEN AAN DEN RIJN - Hoewel het betaald parkeren in de avonduren definitief wordt afgeschaft, zijn bewoners van het Alphense stadshart na een halfjaar nog steeds niet van plan om te stoppen met actievoeren. Uit ontevredenheid over het gemeentelijk parkeerbeleid hebben ze donderdagavond een zwartboek uitgereikt aan Relus Breeuwsma, de CDA-wethouder die erover gaat.

'Ik hoop dat u de tijd gaat nemen om door te nemen wat er allemaal in staat', sprak Han Scholte, samen met Nel Schouten initiatiefnemer van het schrijfwerk. Daarop beloofde de wethouder dat hij dit daadwerkelijk gaat doen. Het zwartboek staat vol met 'verhalen die weergeven waar de narigheid van de centrumbewoners zit', zo betoogde Scholte in een toespraak tegenover de Alphense gemeenteraad.

Vooropgesteld: veel centrumbewoners zijn blij dat de dit jaar ingevoerde tijden voor betaald parkeren worden teruggedraaid, waardoor ze hun auto vanaf 18.00 uur (met uitzondering van koopavonden) weer gratis neer kunnen zetten op straat. Die aanpassing kwam vorige maand tot stand na eerdere protestacties tegen het Alphens parkeerbeleid.

'Cadeautje van winkeliers'

Maar daarmee is nog niet al het oud zeer verdwenen. Zo willen centrumbewoners ook dat verhoogde parkeertarieven voor bezoekers ongedaan worden gemaakt. Die maatregel is mede bedacht om het mogelijk te maken dat winkelend publiek anderhalf uur gratis kan parkeren in de garages van het stadshart.

Scholte benadrukte in zijn speech dat de protesterende centrumbewoners (gezamenlijk goed voor een ongeveer 1500 keer ondertekende petitie) niet per se tegen de verhoging van het parkeertarief zijn. 'Maar wij wensen niet door middel van de bezoekersregeling mee te betalen aan het cadeautje van de winkeliers', was zijn boodschap aan het gemeentebestuur. 'En wij krijgen er niets voor terug.'

Unaniem akkoord

Wat hem betreft, moeten de tarieven in parkeergarages lager liggen dan de prijzen voor parkeren op straat, want dan zouden mensen vanzelf kiezen voor de parkeergarage. Komend najaar neemt de Alphense politiek het parkeerbeleid verder onder de loep. De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord met het schrappen van 's avonds betaald parkeren en vanaf zaterdag 15 juli wordt die maatregel ingevoerd.

Lees ook: Verhitte emoties over opvang vluchtelingen: 'Er wordt over ons heen gewalst'

Bekijk hieronder de reportage die Studio Alphen eind maart maakte over de protestactie.