Protestactie tegen parkeerbeleid: tientallen Alphenaren bij gemeenteraad

Foto: Hugo van de Kolk
Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tientallen bewoners van het Alphense stadshart hebben donderdagavond geprotesteerd tegen het parkeerbeleid van de gemeente. Dat deden ze uit onvrede over de verhoogde parkeertarieven en het verlengen van de tijden voor betaald parkeren op straat. Het college van burgemeester en wethouders kreeg een 'brevet van onvermogen' aangeboden.

'Schaam u', sprak initiatiefneemster Nel Schouten (72) voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. 'Hoe heeft het zover kunnen komen dat u de centrumbewoners zo in de kou heeft laten staan?' Ze beschuldigde het college verder 'louter voor de belangen van winkeliers en de centrummanager' te handelen.

Haar uitgesproken eis - het onmiddellijk terugdraaien van de begin dit jaar ingevoerde parkeermaatregelen - werd zoals verwacht niet ingewilligd. Daarop diende oppositiepartij RijnGouweLokaal, voor de tweede keer in amper twee maanden tijd, een motie in om dat alsnog af te dwingen. Tevergeefs, want opnieuw stemde de meerderheid tegen.

Bezoekers lokken

Sinds de jaarwisseling is het voor winkelend publiek mogelijk om anderhalf uur gratis te parkeren in de garages van het stadshart. Daarmee wil Alphen meer bezoekers naar het centrum lokken. Die pakweg 1,3 miljoen euro kostende maatregel is grotendeels gefinancierd met een verhoging van de parkeertarieven.

Op straat je auto neerzetten in het stadshart kost nu 2,50 euro per uur; zestig cent meer dan vorig jaar. Bovendien geldt het betaald parkeren inmiddels tot 21.00 uur, waar dat voorheen 's avonds altijd gratis was. Beide veranderingen stuiten op verzet van centrumbewoners.

Petitie en motie

Een petitie tegen het nieuwe parkeerbeleid is ongeveer 1500 keer ondertekend. Ook meerdere ondernemers en organisaties rondom het centrum beklagen zich over de veranderingen. In de gemeenteraad hebben oppositiepartijen RijnGouweLokaal en GroenLinks een motie ingediend om het verlengen van de parkeertijden terug te draaien, maar zonder succes.

Uit een draagvlakmeting van de gemeente is vorige maand gebleken dat verreweg de meeste ondernemers (79 procent) en vastgoedeigenaren (85 procent) juist zeer tevreden zijn met de invoering van anderhalf uur gratis parkeren in centrumgarages. Zij dragen daar gezamenlijk jaarlijks minimaal 200.000 euro aan bij.

Acht jaar gesteggel

Relus Breeuwsma (CDA), de verantwoordelijke wethouder, heeft aangekondigd nog voor de zomervakantie het nieuwe parkeerbeleid te willen evalueren. Tot die tijd worden er sowieso geen maatregelen teruggedraaid. Over het gratis openstellen van de parkeergarages is acht jaar gesteggeld, waarbij in 2017 zelfs de coalitie ten val kwam.

Lees ook: Verkeersveilige oplossing voor ‘bocht bij Benthuizen’ laat nog jaren op zich wachten