Rechter zet voorlopig streep door bouw 120 woningen in Zwammerdam

Foto: Verwelius Holding B.V.

ZWAMMERDAM - De voorgenomen woningbouw aan de Spoorlaan in Zwammerdam loopt waarschijnlijk vertraging op omdat de gemeente Alphen aan den Rijn volgens de rechter haar huiswerk niet goed heeft gedaan. Dat meldt AD Groene Hart.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, honoreert het verzoek van een handvol bewoners om werkzaamheden die nodig zijn voor de woningbouw voorlopig uit te stellen. Dat gaat bijvoorbeeld om het dempen van sloten, slopen van dichtgetimmerde woningen aan de Spoorlaan en aanpassen van bestrating.

De rechter vindt dat Alphen eerst meer duidelijkheid moet geven over de toekomstige verkeersafwikkeling en het parkeren in het gebied, waar ontwikkelaar Verwelius ruim 120 woningen wil bouwen. Vlakbij zijn ook nog een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) met een dorpshuis, voetbakantine, school en brandweerkazerne voorzien.

Parkeerplaatsen

De bewoners vrezen dat hun buurt veel minder leefbaar wordt. De gemeente wees hun bezwaren af, daarom stapten zij naar de rechter. Bij de zitting twee weken geleden benadrukten de gemeente en de ontwikkelaar dat zij juist haast hebben met de woningbouw. Nu moeten jongeren noodgedwongen het dorp uit en uitwijken naar bijvoorbeeld Alphen of Bodegraven, zei een ambtenaar volgens de krant.

Het ruimtelijke plan waarin de bouw aan de Spoorlaan wordt geregeld maakt ook de komst van vijftig woningen aan de Buitendorpstraat mogelijk. Daar staan nu nog een school, buurthuis en brandweerkazerne. De gemeente zou geen rekening hebben gehouden met de parkeerplaatsen die daarvoor nodig zijn, aldus de rechter.

Schapenweide

Mogelijk wordt de Steekterweg omgelegd en komt er een brink ter hoogte van de Spoorlaan. Voor de woningbouw moet een schapenweide wijken, daarover bleek een flink aantal Dammenaren eerder ook verbolgen.

Lees ook: Zwammerdam krijgt opkikker met ruim 100 huizen bij Ipse de Bruggen

Kijk hieronder onze videoreportage uit 2020 terug over de nieuwbouwplannen in Zwammerdam.