Rentree Maureen Koster op WK atletiek zonder finaleplek: ‘Ik moest sneller dan ik ooit gedaan had’

BOSKOOP - Geen finaleplek voor Maureen Koster op de wereldkampioenschappen in Eugine (Verenigde Staten). Op de 5000 klokte de nummer drie van de Europese kampioenschappen indoor in 2015 woensdag- op donderdagnacht 15.18,17.

Koster liep in een ijzersterke serie waardoor het op voorhand al erg lastig zou worden om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Alleen de top-5 van haar omloop zou direct naar de eindstrijd gaan. De 30-jarige Boskoopse finishte als negende. Omdat in de tweede serie een stuk sneller werd gelopen, werd Koster niet als een van de tijdsnelsten toegevoegd aan de finale.

'Teleurgesteld, maar niet verslagen'

'Ja, ik ben teleurgesteld. Maar ik ben niet verslagen', reageert Koster vanuit west-Amerika. 'Vandaag was het zwaar, echt zwaar. Kwalificatie voor de finale betekent dat ik onder de 15 minuten moest lopen en dat in 33 graden. Daar ben ik nog nooit in staat toe geweest.'

De atlete verpulverde onlangs haar persoonlijk record en scherpte de toptijd aan tot 15.00,64, zeven seconden sneller dan ze ooit geweest is. 'De realiteit is naar, maar maakt mij ook gretig. Ik besef hoe graag ik dit wil. En als ik heel graag wil, dan ga ik het krijgen.'

EK in München

Het is voor het eerst sinds 2019 dat Maureen Koster weer in actie komt op een mondiaal toernooi. Alle grote evenementen in 2020 werden afgelast vanwege de coronapandemie. Voor de uitgestelde Olympische Spelen afgelopen zomer wist ze zich niet te plaatsen.

Volgende maand loopt Koster op de Europese kampioenschappen atletiek in het Duitse München. Ook dan start ze op de vijf kilometer.