Tim en Tom Coronel happen stof in negende etappe Dakar Rally: ‘Voorzichtig!’, ‘Gas!’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na een dag door het stof rijden en geen risico's nemen om brokken te maken, hebben Tim en Tom Coronel voor de tweede dag op rij één plek winst geboekt in het algemeen klassement van de Dakar Rally. De 25ste tijd noteerde de tweeling dinsdag in de negende etappe en op de algehele ranglijst klimmen de broers van plek 26 naar 25.

'Het was echt zo'n dag waarop je alleen maar fouten kon maken', zei Tim aan de finish in Neom (Saoedi-Arabië), de stad waar de etappe ook van start was gegaan. Wie risico nam, ging eraf, zagen de Coronelletjes. Collega-coureurs, zowel bij de motoren als auto's en trucks, crashten of kregen lekke banden.

Het grootste probleem waar Tim en Tom Coronel mee te maken hebben deze Dakar Rally is een weigerend bandenspanningssysteem. Dinsdag deed het stelsel opnieuw geen dienst. 'Maar dat hadden we bij de start al in de gaten, dus die hebben we afgekoppeld', pareert Tom.

30 kilometer per uur

'We hebben de banden op een gemiddelde spanning gezet waarmee we zowel door zand als over stenen konden rijden, mits voorzichtig.' Het euvel zat bij de rechterachterband. 'In alle bochten linksom riep ik: voorzichtig!, in alle bochten rechtsom: gas!. Het was een kleine handicap, maar dat hebben we aardig kunnen managen.'

Het grootste probleem was de stof die in de lucht bleef hangen in de woestijnische valleien. 'Wij zaten zelf op een gegeven moment achter twee trucks en een auto en konden eigenlijk geen kant op. In een smalle canyon waar net een auto doorheen kon, reden we in het stof én met de zon pal op de voorruit. Daar moesten we 30 kilometer per uur rijden, waar we normaal 160 zouden kunnen', zegt Tom.

Kleine verschillen

Met nog drie etappes te gaan zijn de verschillen in het algemeen klassement klein. Plek 24 is drie minuten verwijderd, de voorsprong op positie 26 is slechts twee minuten. 'Wij kunnen alleen plaatsen winnen dankzij fouten van anderen', realiseert Tim zich. 'En een fout is zo gemaakt. Dat moeten we zien te voorkomen', besluit Tom.

Vanuit Neom wordt woensdag koers gezet naar Al-Ula. 583 kilometer moeten de deelnemers afleggen, 342 kilometer in wedstrijdverband. Om 08.56 uur Nederlandse tijd zijn Tim en Tom Coronel van start gegaan.

Studio Alphen volgt Tim en Tom Coronel ook dit jaar op de voet. Dagelijks is op onze website een etappeverslag te lezen, inclusief reacties en foto's vanuit Saoedi-Arabië. Vanaf maandag 11 januari zendt Studio Alphen op televisie een samenvatting van de eerste Dakar-week van Tim en Tom uit. Klik hier om de uitzending via YouTube te bekijken. Beelden van de tweede week zijn vanaf 18 januari op televisie te zien.