Witte rook: Alphen heeft coalitieakkoord, eerste namen wethouders bekend

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 gaan definitief een coalitie vormen in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Het coalitieakkoord is zaterdagavond gesloten, zo heeft formateur André de Jeu van Nieuw Elan bekendgemaakt. 'Wij zijn hartstikke blij', reageert De Jeu maandagavond.

De inhoud van het coalitieakkoord wordt aanstaande donderdag gepresenteerd. Dan onthullen de vier partijen ook wie hun wethouders worden. Bevestigd is al wel dat Gerard van As en Gert-Jan Schotanus wethouder blijven namens Nieuw Elan en opgaan voor hun derde (Van As) en tweede termijn (Schotanus) in Nieuw Elan-verband. CDA neemt afscheid van de twee huidige wethouders: Kees van Velzen en Han de Jager gaan met pensioen.

Het belangrijkste onderhandelingspunt was woningbouw in de Gnephoekpolder. Dat onderwerp lag als een van de eerste bespreekstukken op tafel. Omdat, als je hier niet uitkomt, je in de ogen van De Jeu ook niet verder hoeft te onderhandelen. Alle vier deze partijen zijn voorstander van bouwen in de Gnephoek en opteren voor tussen de 5000 en 15.000 nieuwe woningen.

Coalitie zonder GroenLinks

Nieuw Elan (8), VVD (5), CDA (5) en D66 (4) hebben gezamenlijk 22 van de 39 zetels in de Alphense gemeenteraad. Het gebeurt niet vaak dat in een nieuwe coalitie drie van de vier partijen zetels hebben ingeleverd ten opzichte van de vorige verkiezingen. In 2018 kwam Nieuw Elan tot tien zetels, VVD en CDA allebei tot zes. D66 kreeg er juist een zetel bij en is van drie naar vier gegaan.

GroenLinks, die vanaf 2018 met Nieuw Elan en CDA een coalitie vormden in Alphen, klom bij de verkiezingen van twee maanden geleden van vijf naar zes zetels en is nu de tweede grootste politieke partij van Alphen. Maar José Huls en consorten vallen buiten de coalitieboot, omdat zij woningbouw in de Gnephoek blokkeren.

In januari van dit jaar stapte GroenLinks uit de coalitie met Nieuw Elan en CDA. Woningbouw in de Gnephoekpolder was ook toen de reden. GroenLinks wilde hun collega's houden aan de afspraak in het coalitieakkoord door maximaal 2000 huizen in de Gnephoek te bouwen, terwijl Nieuw Elan en CDA instemden met een motie die op lange termijn veel meer woningen mogelijk maken.

Lees ook: Nieuwe raadsleden geïnstalleerd, afscheid van vertrekkende raadsleden