Zwaargewonde man vuurwerkbom aanspreekbaar, aangehouden verdachte vrijgelaten

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 38-jarige man uit Alphen aan den Rijn die op oudjaarsdag zwaargewond raakte toen een vuurwerkbom ontplofte in een flatwoning aan het Alphense Aïdaplein, is aanspreekbaar. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Dagenlang was de man, die nog steeds in het ziekenhuis ligt, niet in staat om te praten.

Het slachtoffer, dat zwaar lichamelijk letsel overhield aan de explosie, heeft inmiddels met de politie gesproken. Wat uit het verhoor is gekomen, wil een politiewoordvoerder niet zeggen. De 35-jarige Alphenaar die op dezelfde dag als de ontploffing werd aangehouden, is vrijgelaten. Hij blijft, net als zijn drie jaar jongere plaatsgenoot, verdachte. Samen waren ze op het moment van de explosie in de woning.

Volgens de politie werd op die bewuste donderdagmiddag gerommeld met zwaar illegaal vuurwerk toen het projectiel ineens explodeerde. Omdat nog meer illegaal vuurwerk in de woning lag, moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komen om het vuurwerk onschadelijk te maken. 15 à 20 andere woningen werden uit voorzorg ontruimd.

Meer illegaal vuurwerk

Het forensisch onderzoek is maandag gestart. Daar stuitte de politie maandag op nog een stuk zwaar illegaal vuurwerk. Opnieuw moesten de EOD en hulpdiensten naar het Aïdaplein komen om het explosief onschadelijk te maken. De woning is door de knal op 31 december zwaar beschadigd en voorlopig onbewoonbaar.