115 appartementen tussen Nieuwe Sloot en Rembrandtlaan, mogelijk nieuw indoorcentrum op tennispark

Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) wil tussen de indoortennishallen van Nieuwe Sloot en de Rembrandtlaan in Alphen aan den Rijn circa 115 nieuwe woningen laten bouwen. Buurtbewoners zijn daar recent per brief over geïnformeerd. De woningen worden verdeeld over twee woonblokken en één woontoren. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan.

Het plan om huizen te bouwen op die plek stamt al uit 2019, toen de gemeenteraad op het laatste nippertje voorkwam dat de beheerder van de Alphense tennisaccommodaties failliet zouden gaan. Uit een analyse die de gemeente liet uitvoeren bleek afgelopen november dat er geen belemmeringen zijn om op die plek 115 woningen te bouwen. Dat geldt ook voor eventuele woningbouw op het tennispark zelf, en aan de kant van de President Kennedylaan.

De gemeente gaat het gehele gebied herontwikkelen. De eerste woningen zouden vanaf 2025 opgeleverd kunnen worden, schreef wethouder Van As vorig jaar in een notitie. Naar nu blijkt kunnen de woningen op de groenstrook tussen Nieuwe Sloot en de Rembrandtlaan al eerder gebouwd worden.

2025

Daarom stelt wethouder Van As aan de gemeenteraad voor om de herontwikkeling in tweeën te splitsen. Hij wil daarmee inspelen op het woningtekort in Alphen. Dat zou betekenen dat de eerste huizen al voor 2025 bewoond kunnen worden. De komende tijd werkt de gemeente aan de verdere uitwerking voor de rest van het gebied.

Aankomende donderdag presenteert de gemeente een eerste plan voor Nieuwe Sloot. Als de gemeenteraad zich daarin kan vinden, wordt dat idee het vertrekpunt richting een verdere uitwerking en uiteindelijke besluitvorming.

Indoorcentrum Nieuwe Sloot

Een van de opties waar Van As als portefeuillehouder wonen en vastgoed aan denkt, is om het hele tennispark te vernieuwen. Het huidige indoorcentrum gaat dan tegen de vlakte, daar komt een nieuwe binnenaccommodatie voor terug. Ook worden nieuwe buitenbanen aangelegd. Ook dit is op zichzelf geen nieuw plan. In 2019 stelde het gemeentebestuur iets soortgelijks voor, mits tennisvereniging TEAN zou verhuizen naar het Nieuwe Sloot-park. Uiteindelijk bleef TEAN op hun tennispark langs de Laan der Continenten.

Tennisvereniging Nieuwe Sloot is door de gemeente op de hoogte gesteld van de grove plannen. 'Wij zien onze wensen, zoals een eigen clubhuis, nog niet allemaal terugkomen in de schetsen. Wel biedt de schets hier mogelijkheden voor. Met de gemeente gaan we verder in gesprek om hier consensus over te bereiken', reageert voorzitter Willy Spanjer desgevraagd. 'Ik verwacht dat het plan dat donderdag gepresenteerd wordt, in de lijn ligt met wat ze ons eerder hebben laten zien.'

Afwachten

Accommodatiebeheerder Stichting Alphens Tennispark (SAT) zegt in aanloop naar de presentatie geen andere informatie te hebben dan die in de bewonersbrief staat. En wacht de presentatie af. Wethouder Van As wil op zijn beurt niet voor donderdagavond reageren.

Lees ook: Reddingsplan zorgt voor opluchting bij TEAN en Nieuwe Sloot: 'Hier hebben we voor gestreden'