Alphense Lizzy de Greef lichtpuntje op NK tennis

Gepubliceerd op 23 december 2019 om 18.59 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ronduit teleurstellend was het voor de organisatie en het tennispubliek dat vrijwel alle topspelers zich hadden afgemeld voor de Nederlandse kampioenschappen bij Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn afgelopen week. Robin Haase, Thiemo de Bakker, Igor Sijsling, Tallon Griekspoor, Scott Griekspoor en Jelle Sels ontbraken bij de mannen, Kiki Bertens, Arantxa Rus, Lesley Kerkhove en Richel Hogenkamp bij de vrouwen. En tot overmaat van ramp was ook thuisspeelster Diede de Groot (rolstoeltennis) geblesseerd.

Daardoor waren veel ogen gericht op Lizzy de Greef. De vijftienjarige Alphense is het grootste Nederlandse rolstoeltennistalent van dit moment. Ze verraste door bij haar debuut in het seniorentoernooi de halve finales te bereiken. Daarnaast werd ze zondag voor het eerst Nederlands kampioene bij de junioren.

'Die halve finale was het mooiste van allemaal. Ik heb het kwalificatietoernooi en de poulefase doorlopen, dan is het heel mooi om de kruisfinales te halen', blikt De Greef terug. 'Jiske is mijn mentor. Zij is alleen wel veels te goed voor mij op dit moment.' Het werd 6-1, 6-1 in de halve eindstrijd. Toch behoort De Greef op dit moment bij de vijf beste rolstoeltennissters van Nederland. 'Ik heb afgelopen jaar op alle vlakken progressie geboekt. Maar ik vind het heel moeilijk om over mezelf te zeggen waarom ik zo goed ben.'

'Volgend jaar beste van de wereld'

2020 moet het jaar worden van haar internationale doorbraak bij de junioren. 'Ik ga in januari meedoen aan het WK voor junioren en veel toernooien in het buitenland spelen. Ik ga zien hoe het loopt', aldus De Greef. Haar kansen op de wereldkampioenschappen? 'Alles kan, ook wereldkampioen worden. Maar ik ken mijn tegenstanders niet. Dus ik heb geen idee.'

Aankomend WK misschien nog geen goud, maar de WK daarop toch zeker wel. 'Ja, over een jaar hoop ik de beste van de wereld te zijn bij de meisjes.' De Paralympische Spelen van 2020 komen te vroeg voor De Greef, maar vier jaar later - en anders uiterlijk in 2028 - wil De Greef schitteren tijdens de Paralympics.

advertentie advertentie