Laatste poging tweede oeververbinding Boskoop? Wethouder heeft nieuw plan gemaakt

Foto: Jeron Groeneveld

BOSKOOP - 'Het einde van de levensduur van de hefbrug komt over een aantal jaar wel in zicht. Daarom heb ik intern gezegd dat we een plan moeten gaan maken.' Wethouder Relus Breeuwsma (CDA, verkeer) zegt dat in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen. Hij wil daarmee een doorbraak forceren voor de ellelange discussie over een tweede oeververbinding bij Boskoop.

Er is een nieuw plan gemaakt vanuit de gemeente. De beoogde locatie om de tweede oeververbinding aan te leggen wordt de Halve Raak. Oftewel, de rotonde op de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop. En, het wordt een brug en geen tunnel. De provincie Zuid-Holland moet de kosten van de brug voor haar rekening nemen en de gemeente Alphen aan den Rijn de omliggende infrastructuur.

In het midden de N207 met rotonde, links de Gouwe, rechts de Halve Raak Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

Al jarenlang is er vanuit Boskoop de vurige wens om een tweede oeververbinding aan te leggen. In de voorbije jaren onderzocht de provincie allerlei mogelijkheden: van een nieuwe brug of tunnel, van de locaties Halve Raak en Gouwebos tot pal naast de huidige hefbrug. Allemaal zonder succes, met name vanwege geld en/of weerstand over de locatie.

Een nieuwe weg tussen Boskoop en de N11, om zo de hefbrug te ontlasten, stuitte ook op te veel protest en is er ook niet gekomen. Intussen zijn Boskopers de files op de Zijde zat en wordt de 88-jarige hefbrug steeds ouder. 'Het is een dossier dat zo langzamerhand wel toe is aan een uitkomst', vindt Breeuwsma.

In april meer duidelijk

'Om te kijken hoe we een alternatief voor de hefbrug wel mogelijk kunnen maken en de leefbaarheid in Boskoop kunnen verbeteren', vervolgt de verantwoordelijke voor het verkeer. 'Ik wil afscheid nemen van wat niet kan en starten met wat wel kan', doelend op de alsmaar durende discussie door de nieuwe oeververbinding in relatie te zien tot een nieuwe tunnel in Hazerswoude-Dorp (N209).

Volgende maand debatteert de gemeenteraad over het plan van wethouder Breeuwsma, die dit initiatief ziet als een 'ultieme poging om toch een tweede oeververbinding te realiseren'. Als de lokale politiek akkoord gaat, stapt de gemeente naar de provincie. Wat de provincie van het plan vindt, is niet bekend.

Lees ook: Tweede brug bij Boskoop? Gemeente moet 'm van provincie zelf betalen

Hieronder is het interview met verkeerswethouder Relus Breeuwsma (CDA) te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur uitgezonden op de radio door Studio Alphen.