Medailledroom Arvin Slagter spat uiteen, kwartfinales Olympische Spelen eindstation

Foto: fiba.basketball

ALPHEN AAN DEN RIJN - Arvin Slagter uit Alphen aan den Rijn kwam voor een olympische medaille, maar stapt zonder eremetaal terug het vliegtuig in. Het Nederlands 3x3-basketbalteam stond op pole position om op de tweede plek in de poule te eindigen en zich daarmee rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales. Maar dinsdag werd van Letland het laatste pouleduel verloren, waardoor Nederland werd 'veroordeeld' tot de kwartfinales. En daarin verloor het later op de dag tot overmaat van ramp ook nog eens van de Russische ploeg (19-21).

Vanwege het dopingverleden is Rusland als land uitgesloten van deelname. Alleen 'schone sporters' mogen naar Tokio en komen uit onder de noemer Russisch Olympisch Comité (ROC). Nederland begon tegen de Russische ploeg desastreus. Na vier minuten stond het 4-10. Toch knokte Nederland zich na de slechte start terug. Met een tweepunter maakte de 35-jarige Slagter 18-19.

Bij een 19-20 stand had Nederland aan één tweepuntstreffer voldoende om de wedstrijd in hun voordeel te beslechten, maar het waren de Russen die de bal in de ring gooiden. Zij kwamen als eersten op het beslissende aantal van 21 punten. Een handvol gemiste vrije ballen van Oranje, eerder in de kwartfinalepartij, doen de Nederlanders uiteindelijk de das om.

Route naar kwartfinale

Een vinger uit de kom van Ross Bekkering kostte The Orange Lions de overwinning tegen België. Dat bleek uiteindelijk een cruciale nederlaag want daardoor stelde Nederland de tweede plek in de poule niet veilig op maandag. Een herkansing kreeg Oranje op dinsdag tegen Letland, maar ook dat duel verloren de 3x3'ers.

Op basis van het onderlinge resultaat (Nederland won in de poule van 'Rusland', Japan, China en Polen, het openingsduel werd verloren van topfavoriet Servië, red.) liepen Slagter en co de tweede positie in de eindrangschikking mis.

Lees ook: Olympische basketbaldroom van Arvin Slagter (35) komt uit: 'Medaille is realistisch'