Tal van veranderingen in gemeenteraad sinds verkiezingen twee jaar geleden

Foto: John Wiersma Fotografie

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee jaar is de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn onderweg. Vooral in de maand maart zijn er veel wijzigingen geweest.

Hoe ziet de raad er op dit moment uit? Welke van de raadsleden die in maart 2022 begonnen - uitgezonderd de raadsleden die zijn gepromoveerd tot wethouder na het sluiten van het coalitieakkoord en tijdelijke vervangers vanwege ziekte - zijn inmiddels van het toneel verdwenen? En zijn alle fractievoorzitters nog hetzelfde?

Nieuw Elan (8 zetels, coalitie)

 • André de Jeu is sinds februari 2024 niet langer de fractievoorzitter. Het boegbeeld van Nieuw Elan heeft het stokje overgedragen aan Frans Langerak. De Jeu zit nog wel in de gemeenteraad namens de grootste politieke partij van Alphen aan den Rijn.
 • Peter Versteeg is in maart 2024 uit de fractie gestapt en een eigen beweging begonnen na een 'diepgaand verschil in opvattingen over de koers en prioriteiten binnen Nieuw Elan'.
 • Nico de Jong kwam namens RijnGouweLokaal in de raad, maar splitste zich een halfjaar na de gemeenteraadsverkiezingen af vanwege een 'grensoverschrijdend voorval'. Hij zit ruim een jaar solo in de raad en sluit binnenkort met zijn zetel aan bij Nieuw Elan.

Gemeenteraadsleden: Frans Langerak (fractievoorzitter), Fatima Achahboun, Clemens Broere, Robert Blom, Petra Hoogenes, André de Jeu, Nico de Jong (nu nog eenmansfractie Lokaal Belang Alphen), Evon Zevenbergen.

GroenLinks (6 zetels, oppositie)

 • Geen veranderingen

Gemeenteraadsleden: José Huls (fractievoorzitter), René Driesen, Gé Kapteijn, Max van Lent, Pauline Thomas, Erik van Zuylen.

VVD (5 zetels, coalitie)

 • Bas van Polanen stopt er een maand na de gemeenteraadsverkiezingen mee. Hij heeft een nieuwe baan. Vanessa Scholtens is zijn vervanger.

Gemeenteraadsleden: Elise de Veth (fractievoorzitter), Jesse Kuijpers, Jeroen Matthijssen, Maurice Piëtte, Vanessa Scholtens.

CDA (5 zetels, coalitie)

 • Geen veranderingen.

Gemeenteraadsleden: Jeroen van Gool (fractievoorzitter), Helma van der Louw, Cheryl Oosterman, Floris Out, Wilfried Ponsioen.

D66 (4 zetels, coalitie)

 • Geen veranderingen.

Gemeenteraadsleden: Maurits de Vries (fractievoorzitter), Kirsti van Dam, Pieter-Jan Morrsink, Koen Verwoerd.

RijnGouweLokaal (1 zetel, oppositie)

 • Nico de Jong kwam namens RijnGouweLokaal in de raad, maar splitste zich een halfjaar na de gemeenteraadsverkiezingen af vanwege een 'grensoverschrijdend voorval'. Hij zit ruim een jaar solo in de raad en sluit binnenkort met zijn zetel aan bij Nieuw Elan. RijnGouweLokaal is door dit alles teruggegaan van twee zetels naar één.

Gemeenteraadslid: Ank de Groot (fractievoorzitter).

ChristenUnie (2 zetels, oppositie)

 • Geen veranderingen.

Gemeenteraadsleden: Caroline Blom (fractievoorzitter), Michel du Chatinier.

SP (2 zetels, oppositie)

 • Iris van de Kolk stopte in september 2023, mede vanwege de vele verplichtingen. Erik van Kampen heeft de zetel overgenomen en Ginet Groep het fractievoorzitterschap. Sinds maart 2024 is Van de Kolk Provinciale Statenlid namens SP in Zuid-Holland geworden.

Gemeenteraadsleden: Ginet Groep (fractievoorzitter), Erik van Kampen.

PvdA (2 zetels, oppositie)

 • Geen veranderingen.

Gemeenteraadsleden: Ernst-Jan Straver (fractievoorzitter), Rebecca Sterk.

SGP (1 zetel, oppositie)

 • Geen veranderingen.

Gemeenteraadslid: Hans van Kuijk (fractievoorzitter).

Forum voor Democratie (1 zetel, oppositie)

 • Geen veranderingen.

Gemeenteraadslid: Filine Verloop (fractievoorzitter).

ONS Alphen (1 zetel, oppositie)

 • Peter Versteeg is in maart 2024 uit de fractie gestapt en een eigen beweging begonnen na een 'diepgaand verschil in opvattingen over de koers en prioriteiten binnen Nieuw Elan'.

Gemeenteraadslid: Peter Versteeg (fractievoorzitter).

Lees ook: Twee jaar na gemeenteraadsverkiezingen, hoe staat het er nu voor?