Tweede onderzoek KNVB naar weekendvoetbal voor eerste elftallen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Aankomend seizoen start de KNVB opnieuw een groot onderzoek naar weekendvoetbal en andere structuren zonder dat het zaterdag- en zondagvoetbal voor eerste elftallen van voetbalclubs in Nederland wordt gescheiden. Dat is besloten tijdens de ledenraadvergadering van de voetbalbond.

In het district West II (regio Zuid-Holland) is in 2018 en 2019 al onderzoek gedaan naar weekendvoetbal. Oftewel: een competitie bestaat uit zowel zaterdag- als zondagteams. Speelt een zaterdagploeg tegen een zondagploeg, wordt op zaterdag gevoetbald. Nemen twee zondagclubs het een weekend later tegen elkaar op, mogen beide verenigingen ervoor kiezen het duel op zondag af te werken. De toekomst van het amateurvoetbal is weekendvoetbal volgens de KNVB, sprak bondvertegenwoordiger Ludo Goudkuil in 2019 uit.

Aanleiding voor het onderzoek was het grote aantal clubs dat overstapte van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Maar te veel clubs zagen beren op de weg om weekendvoetbal te introduceren. Het uiteindelijke voorstel om de derde en vierde klasse op zondag op te heffen en deze clubs verplicht te laten overstappen naar het zaterdagvoetbal, haalde bakzeil.

Gecombineerde zaterdag/zondaghoofdklasse

In februari kondigde de KNVB al aan een landelijke inventarisatie te starten onder hoofdklassers die willen overstappen van het zondag- naar zaterdagvoetbal. Komend najaar zou duidelijk moeten worden of dit generaal pardon er komt per het seizoen 2020-2021.

Alphense Boys wil dolgraag uitkomen in de zaterdaghoofdklasse, net als plaatsgenoot ARC. Pogingen om dit voor elkaar te krijgen na afloop van de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 mislukten, omdat de KNVB andere clubs in de zaterdaghoofdklasse het vrijgekomen plekje toebedeelde.

1 juli competitie-indeling en wedstrijdschema

Woensdag 1 juli maakt de KNVB de competitie-indelingen van ARC en Alphense Boys bekend. Op diezelfde dag wordt ook het wedstrijdschema bekendgemaakt. Nu de regering woensdagavond bekendmaakte dat sportwedstrijden weer afgewerkt mogen worden, kan de hoofdklassecompetitie op 29 en 30 augustus van start gaan.

Een week later, op 8 juli, worden ook de competitie-indelingen voor de eerste tot en met vierdeklassers bekendgemaakt. Hun wedstrijdschema onthult de KNVB pas eind augustus. De competities starten in het derde weekend van september.

Lees ook: ARC - Alphense Boys in 2021? KNVB inventariseert bij zondagclubs