Zwembadexploitant mag van gemeenteraad blijven, nieuwe sporthal op parkeerterrein?

Foto: De Thermen 2

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ook wat de gemeenteraad betreft mag De Thermen 2 de exploitant van zwembaden AquaRijn en De Hoorn blijven. Een meerderheid van de raadsleden gaat instemmen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, zo werd duidelijk tijdens de commissievergadering.

Sinds 2016 is De Thermen 2 de exploitant van de Alphense zwembaden. Iedere vijf jaar moet de concessie worden verlengd. Tot en met 2026 wil AquaRijn zijn buurthuisfaciliteit voor de omliggende woonwijk verbeteren, gaat onderzocht worden of De Hoorn geupgrade kan worden tot vitaliteitscentrum en wil de exploitant proberen om meer horeca-inkomsten te genereren.

De Thermen 2 behoudt hetzelfde subsidiebedrag voor de zwembadexploitatie als nu het geval is: 1,75 miljoen euro per jaar. Dat is 250.000 euro meer op jaarbasis dan aan het begin van de contractperiode was afgesproken door De Thermen 2 met de gemeente Alphen aan den Rijn.

Sporthal op parkeerplaats

'Ik vind de verlenging een heel goed idee', reageert raadslid Michel du Chatinier (ChristenUnie), destijds nog verantwoordelijk wethouder. 'Er gebeurt nu veel meer, voor veel minder geld. Het rendement is veel hoger.'

De gemeenteraad is het niet unaniem eens met een verlenging. 'In het verleden is gekozen voor een private opzet. Als je daarvoor kiest, moet zo'n organisatie zo snel mogelijk zichzelf kunnen bedragen. Zoals de plannen nu zijn, lijkt dat er niet op', stelt SP'er John van de Kolk. 'Onze voorkeur is om het weer in gemeentelijke handen te krijgen. Dan kunnen wij zelfstandig sturen met de burgers op de financiën en activiteiten.'

D66 wil de concessie verlengen, maar pleit voor iets anders: een sporthal bouwen op de parkeerplaats van De Hoorn. 'Als je het zwembad verbindt met de nieuwe sporthal en het vitaliteitscentrum, kun je ook de horeca verbeteren en sla je meerdere vliegen in één klap', zegt D66-raadslid Maurits de Vries.

Of die sporthal er gaat komen, wordt later besproken. Zowel de Rijnstreekhal als de Arena zijn sporthallen die hoog nodig toe zijn aan vervanging. Daarnaast opperde Nieuw Elan-raadslid André de Jeu eind vorig jaar om een mini-Ziggo Dome, en combinatie van onder andere sport- en evenementenhallen, te bouwen in Alphen.

Hieronder zijn de radio-interviews met Maurits de Vries (D66), John van de Kolk (SP) en Michel du Chatinier (ChristenUnie) te beluisteren.