ARC wil net zo’n fantastisch seizoen als vorig jaar, én kampioen worden

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik wil op de eerste plek eindigen.' Dat zegt Mark Evers, trainer van ARC, aan de vooravond van de nieuwe voetbalcompetitie. Na de tweede plek van vorig seizoen wil ARC nu kampioen worden in de eerste klasse. 'Ik wil het in mijn tweede seizoen altijd beter doen dan in mijn eerste seizoen', aldus een strijdvaardige oefenmeester. Zaterdag opent ARC de competitie in Amsterdam tegen AFC.

De 1e Klasse A waar de Racing dit seizoen in speelt lijkt sterker dan de 1e Klasse B waar ARC vorig seizoen in uitkwam. In de afdeling zitten vier degradanten uit de hoofdklasse. 'Huizen moet kampioen worden. Als je hun budgetten en mogelijkheden ziet, is dat titelkandidaat nummer één', vindt Evers. 'Daarachter heb je vier, vijf, zes ploegen die ook mee gaan doen: AFC, Argon, DSHC, WV/HEDW, Zuidvogels en wijzelf.'

Het was een grote verrassing dat ARC het zo goed deed vorig seizoen. In de zomer van 2017 moest de Racing langs de poorten van de hel degradatie verkomen. Met grotendeels dezelfde groep en zonder de twee smaakmakers van de nacompetitie, was ARC negen wedstrijden voor het einde van de competitie koploper met negen punten voorsprong op de nummer twee van de ranglijst. Die voorsprong kon ARC niet vasthouden, ook in de nacompetitie hadden de Alphenaren geen succes.

Vernieuwde basis

Machiel van Maarseveen en Job Knoester zijn de enige basisspelers die ARC hebben verlaten. Van Maarseveen is gestopt met voetballen en wordt centraal achterin vervangen door linksback Youri Duisterhof. Coen de Groot neemt de linksachterpositie over. Samen met collega-verdedigers Huib Oversloot, Derek Prins, doelman Aaron Balk en balafpakker Thomas Lamberts op het middenveld zullen zij moeten voorkomen dat ARC tegentreffers incasseert.

Spits Stefan den Horder zakt een linie naar de nummer 10-positie. Samen met Lionel Frederik (overgekomen van JOS/Watergraafsmeer), Jeroen Borsboom (overgekomen van Noordwijk) en Luuk Samsom moet hij voor de doelpunten gaan zorgen. Er is veel beweging op het middenveld met positiewisselingen. Neal Arnoldus maakt het elftal compleet. 'We hebben iets meer aanvallende kwaliteiten, in de breedte zijn we een stuk sterker geworden', vindt Evers.

ARC heeft een bank om jaloers op te zijn. 'Daar zitten basisspelers van vorig seizoen op en ook een Cas Knoester die tegen het fit zijn aanzit en al eens speelminuten heeft gemaakt in het eerste elftal van Rijnsburgse Boys.' Onder anderen Robin de Hey, Daan van Leeuwen en Luca Janszen lijken in eerste instantie genoegen te moeten nemen met een plek op de bank. 'We doen niet aan recreatievoetbal, dus ik ga niet rouleren. Je moet verdienen om in de basis te komen. Zolang dit goed draait, ga ik dat niet snel veranderen.'

Het artikel gaat verder onder dit interview met Mark Evers

Evers kondigt aan dat supporters dit seizoen een ARC zullen zien die op ongeveer dezelfde manier gaat voetballen als vorig seizoen. 'Al moesten we toen vaak uit de omschakeling spelen, ik denk dat we nu ook voetballend de betere zijn.' En dat te bedenken dat Evers zijn potentiële middenveld in de voorbereiding volledig zag wegvallen: Jop Knoester (plotseling gestopt vanwege werk), Maurits Splinter (afgescheurde kruisband in bekerwedstrijd) en Richard Bakker (afgescheurde kruisband in bekerwedstrijd).

Splinter en Bakker zijn deze week allebei geopereerd en komen dit seizoen niet in actie. 'Het is flink balen, maar niemand kan er wat aan doen. Het was heel erg ongelukkig', zegt Bakker. Na negen maanden herstel wil de middenvelder aan het begin van volgend seizoen aansluiten bij de Racing. 'Ik had heel veel zin in dit jaar, was blij met de overstap en heb een leuke eerste voorbereidingsmaand gehad', vertelt Bakker, die net een basisplaats had veroverd. 'Ik hoop nu volgend seizoen alsnog een leuk seizoen te krijgen bij ARC.'

Het artikel gaat verder onder dit interview met Richard Bakker

  

Borsboom heeft het erg naar zijn zin bij ARC. 'Het is een warme club, een grote club. Ik wil lekker speelminuten maken.' Dat lukte niet bij Noordwijk. 'Daar zat ik op de bank en was ik veel geblesseerd', vertelt de aanvaller.

Het loopt lekker tussen hem, Frederik, Samsom en Den Horder. 'Ik heb de laatste jaren alleen maar in aanvallende teams gespeeld. Af en toe zijn we swingend met Lionel Frederik aan de zijkant en het scorende vermogen dat we op het middenveld hebben.'

Borsboom hoopt dat ARC volgend seizoen in de hoofdklasse uitkomt. 'Ik ken heel weinig ploegen uit deze competitie', erkent Borsboom. 'Maar dat ARC moet promoveren, dat lijkt me wel duidelijk.'

Het artikel gaat verder onder dit interview met Jeroen Borsboom

Volgens Den Horder is ARC de afgelopen weken gewend geraakt aan de vernieuwde basisploeg. 'Het is natuurlijk altijd wennen. Maar als je op 30 juli start, heb je een lange voorbereiding en ben je wel redelijk aan elkaar gewend geraakt. Bij vlagen loopt het prima', vindt Den Horder.

'We heben vorig jaar een dip gehad waarbij we wedstrijden niet wonnen tegen tegenstanders die zich echt ingroeven. In de beker hebben we zulke wedstrijden wel gewonnen. Ik hoop dat we dat volhouden in de competitie', blikt de aanvaller vooruit.

Het artikel gaat verder onder dit interview met Stefan den Horder

Op zaterdag 22 en zondag 23 september begint de competitie voor de voetbalclubs uit de gemeente Alphen. De eerste drie weekenden van deze maand staan in het teken van bekervoetbal. Studio Alphen beschouwt gedurende drie weken met alle clubs voor op de nieuwe competitie.

Klik op de namen van deze clubs om de voorbeschouwingen van AarlanderveenAlphenAlphense Boys ZaterdagAlphense Boys ZondagAlphia, ARCBernardus, BSC '68FloreantHazerswoudse BoysKoudekerk en Zwammerdam te lezen.

Onderaan dit artikel kun je alle interviews over het nieuwe seizoen van ARC beluisteren