Honderden vluchtelingen naar vier verschillende plekken; mogelijk ook in Benthuizen en Hazerswoude

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De komende vijf tot tien jaar kunnen zo'n 123 vluchtelingen uit Oekraïne komen wonen langs de Steekterweg tussen Alphen aan den Rijn en Zwammerdam. Aan de Rijndijk in Hazerswoude-Rijndijk is plek voor circa zestig ontheemden. Dat heeft de gemeenteraad besloten. RijnGouweLokaal en SP stemden tegen.

Over de opvangplek langs de Steekterweg is veel discussie geweest in de voorbije weken. Buurtwoners zien het niet zitten. 'Burgemeester, wethouder en miljonair, wat jullie doen is niet fair', 'Nog meer opvang? Dat steekt!' en een ultrakort 'NEE'. Het zijn enkele teksten die in zwarte letters op witte spandoeken staan. Meerdere verhitte praatsessies tussen bewoners en beleidsbepalers volgen, maar de gemeente houdt voet bij stuk. Mede omdat het vanuit de landelijke overheid de plicht heeft om tenminste 471 opvangplekken aan te bieden aan Oekraïners.

Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat aan de Alphense Kees Mustersstraat 45 extra slaapplekken worden gerealiseerd. Pal naast tennisvereniging Nieuwe Sloot staan portacabins waar Oekraïners verblijven. Er komt een extra laag portacabins bovenop de huidige units, zodat er plek is voor meer oost-Europeanen.

Benthuizen en Hazerswoude-Dorp

In de voormalige GGZ-kliniek aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn wonen ook Oekraïners. Maar dit pand gaat eind dit jaar tegen de vlakte. Voor meer dan 200 mensen moet een nieuwe woonruimte gevonden worden binnen de gemeentegrenzen.

Vier locaties heeft de gemeente op het oog. Twee in Benthuizen: de Bentwoudlaan tegenover de brandweerkazarne en langs de Zegwaartseweg, en twee in Hazerswoude-Dorp: in de Katjespolder naast zowel de Gemeneweg als in het weiland achter zwembad De Hazelaar.

Het gaat om tijdelijke woningbouw voor de duur van vijftien jaar. De helft van de beschikbare woningen is bestemd voor Oekraïners, de andere helft voor Benthuizenaren en Hazerswoudenaren.

Bentwoud

De gemeenteraad heeft tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering ingestemd om deze locaties 'nader te onderzoeken'. RijnGouweLokaal, SP en Forum voor Democratie hebben tegen gestemd, maar vertegenwoordigen bij lange na geen meerderheid in de Alphense politieke arena.

Een amendement van PvdA, GroenLinks en RijnGouweLokaal om de locatie Bentwoudlaan te schrappen haalde het niet in de raadzaal. De drie politieke partijen vinden dat de natuur van het Bentwoud te erg wordt aangetast als hier een woningcomplex komt te staan.

Hieronder is het radio-interview met Ernst-Jan Straver (PvdA) te beluisteren over zijn poging om woningbouw aan de Bentwoudlaan te voorkomen.