Niet meer gratis naar Zomerspektakel aan het Meer: ‘We worstelen al jaren’

Suzan & Freek traden in 2023 op op de gratis zondagavond van het Zomerspektakel aan het Meer Foto: Kelvin van Vliet

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'We worstelen al jaren met de vraag of we dit kunnen blijven doen', begint voorzitter Stanley de Looze van het Zomerspektakel aan het Meer. Het gaat over het besluit dat vanaf dit jaar de toegang op zaterdag en zondag niet (voor iedereen) gratis is.

Het festival gebruikt een constructie met een betaalde vrijdagavond, wat de kosten voor de gratis zaterdag en zondag moet dekken. Door tegenvallende kaartverkoop is de organisatie nu genoodzaakt ook in de rest van het weekend toegangsgeld te vragen.

'Ook vorig jaar viel de kaartverkoop op vrijdag tegen.' Op zo'n avond is plek voor 15.000 bezoekers. 'Waar festivals vroeger fluitend uitverkochten, is dat nu niet meer zo', stelt De Looze vast.

'We balen er verschrikkelijk van'

Stanley de Looze wijst erop dat het leven duurder is geworden en mensen hun geld misschien anders besteden. Ook sluit hij niet uit dat mensen het kopen van een kaartje uitstellen, maar daar kan hij niet op wachten: 'We voorzien een exploitatietekort, daarom konden we dit besluit om kaarten te gaan verkopen niet uitstellen.'

Het bestuur van het Zomerspektakel aan het Meer zag deze ontwikkeling al een paar jaar aankomen, vertelt de voorman. 'We balen er verschrikkelijk van, maar voor een duurzaam voortbestaan van het Zomerspektakel kan het op dit moment niet anders.'

Een kaartje voor de zaterdag of zondag van het Zomerspektakel aan het Meer kost 17,50 euro. Wie beide dagen wil bezoeken, is 32,50 euro kwijt. Voor wie een ticket van 47,50 euro aanschaft voor de vrijdagavond, blijft de toegang op zaterdag en zondag wel gratis. Datzelfde geldt voor kinderen tot en met 14 jaar die op zaterdag en zondag komen.

Lees ook: Zaterdag en zondag Zomerspektakel aan het Meer niet langer (voor iedereen) gratis

Naast de tegenvallende kaartverkoop zijn ook stijgende kosten voor het organiseren van een festival enorm gestegen sinds de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, zegt De Looze. Daarom heeft de organisatie eerder de prijs voor een kaartje en een drankje op het festivalterrein al verhoogd. 'Maar uiteindelijk was dat allemaal niet genoeg', aldus de organisator.

Parkpop

Overigens is het Zomerspektakel aan het Meer niet het enige festival in Zuid-Holland dat worstelt of zelfs sneuvelt. Het iconische Parkpop in Den Haag bestaat al niet meer, het Scheveningse vuurwerkspektakel was er in 2023 niet en het Leidse Werfpop besloot entree te vragen. Ook staat het organiseren van Bevrijdingsfestivals onder druk.

Met zo'n 70.000 bezoekers verspreid over het hele weekend is het Zomerspektakel aan het Meer het grootste festival in de regio Alphen aan den Rijn. Dit jaar wordt het evenement georganiseerd op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 juni en zondag 2 juni. Het festijn heeft plaats op het evenemententerrein in Park Zegersloot, op de dagcamping.

Alle artiesten zijn bekend

Afgelopen weekend heeft de organisatie de volledige line-up voor het Zomerspektakel aan het Meer bekendgemaakt:

  • Vrijdag: Snelle, Krezip en Afrojack (allen hoofdterrein), Niels Geusebroek, Mell & Vintage Future, Numidia, Huub Hangop (allen voorterrein).
  • Zaterdag: Xander & Friends (Xander de Buisonjé, Jan Smit, OG3NE, Wolter Kroes, BENR, Peter Koelewijn, Ruth Jacott, Brainpower en Daya Hendrix), Yellow Coldplay, PROOST! (allen hoofdpodium), ADELE Project, No Harm, Tim Dawn, The Naked Truth, Huub Hangop (allen voorterrein).
  • Zondag: FLEMMING, Diggy Dex, Snollebollekes, Helemaal Top, SERA (allen hoofdpodium), Jaap Reesema, Brainpower, Figgie (allen voorterrein).

Lees ook: Veel gratis festivals sneuvelen, maar wat is geheim van Zomerspektakel aan het Meer?